Das Niederlande-Deutschland Forum

Activiteiten/Aktivitäten

De Vereniging Doddendael-Kring is op initiatief van deelnemers en docenten van de postdoctorale cursus Met meer succes naar Duitsland opgericht. Deze werd vanaf 1992 gegeven door het Centrum voor Duitsland-Studies van de Radbouduniversiteit Nijmegen. De cursisten en de docenten wilden de opgebouwde contacten graag vasthouden en uitbouwen. Zo ontstond in de loop der jaren een hechte groep mensen uit met name universiteit en bedrijfsleven.

De naam Doddendael-Kring is te danken aan het feit dat de vereniging op de prachtige locatie van Slot Doddendael in Ewijk in 1996 werd opgericht. Sindsdien vinden de jaarvergaderingen van de vereniging daar plaats.

De bijeenkomsten zijn van velerlei aard: Ontmoetingen met lezingen over Duits-Nederlandse onderwerpen van economische, culturele of historische aard, voorafgegaan door een borrel en gevolgd door een aangenaam diner. Vervolgens ook bedrijfsbezoeken in het Duitse en Nederlandse grensgebied. Ook hier wordt het nuttige met het aangename verenigd. Zo werd een bezoek aan het uiterst innovatieve Nedap in Groenlo gevolgd door een excursie naar de oorsprong van de Grolsch-brouwerij aldaar en een diner in het tot restaurant omgetoverde oude postkantoor.

Excursie Straatsburg 2013

Tenslotte organiseert de vereniging meerdaagse excursies naar streken of steden in Duitsland. Denk aan -uiteraard- Berlijn, maar ook aan het bruinkool-gebied bij Krefeld. In 2013 werd een bezoek gebracht aan het Europees parlement in Straatsburg. In 2016 staat bijvoorbeeld een excursie naar de Villa Hügel in Essen op het programma